Víte,
proč máte letos plný sklep ovoce?
Loni jste mi zavolali ať přijdu na kafe a vezmu pilku…
Máte vysazený stromek a nevíte vůbec co s ním? Nebo váš mladý stromek měl již začít plodit a stále nic?
"Máme představu krásného stromu, v jehož stínu si na lavičce pochutnáváme na jeho ovoci."
Strom se správně zapěstovanou korunou vám bude plodit pravidelně a vyváženě, bude zdravý, nerozláme se a jeho stínu si budete vy a vaše děti užívat velmi dlouhou dobu.
Máte krásné stromy, ale stále menší a menší
úrodu? A z toho mála ještě hodně shnije na stromě?
Nebo plodí málo, a vy si myslíte, že jsou již staré?
"Mohli bychom zase sbírat plné košíky?"
Strom stačí přiměřeně prosvětlit či zmladit a možná pak budete muset na sklizeň košíky i dokupovat.
Čím víc strom ořežete, tím víc další rok obroste? A těch vlků, co musíte každý rok znovu a znovu vyřezávat...
"Moc by se nám ulevilo, kdybychom se o stromy museli postarat jen jednou za několik let."
O stromy ořezávané podle biologických principů se stačí postarat řezem jen jednou za
5—15 let.
Správně provedeným řezem ve správnou dobu budete mít z vašich stromů opět radost a plno ovoce. Napište mi, zavolejte mi, a vašim stromům pomůžu.
Dobře provedeným zásahem lze u ovocných stromů docílit překvapivých výsledků. Avšak někdy také už nikoliv. Zvláště do starých stromů je lépe často již nezasahovat...
Nemáte ovce, a přesto na zahradě potkáváte spoustu vlků?
Cinkněte mi, vezmu pilku a vyženu vám je...
Bude skvělé, když mi pošlete rovnou pár
fotografií vašich stromů — lépe tak práci odhadnu.
Časová náročnost
řezu může být u jednoho dospělého stromu několik hodin i
celý den, u mladého třeba 20 minut.
Velice zhruba lze říci, že za jeden den je možno ošetřit řezem přibližně 1—7 dospělých stromů, u výsadeb a mladých jedinců desítky kusů. Ve
všech případech však záleží na situaci.
+ cesta do 20 km z Karlštejna zdarma, jinak 10 Kč/km
Máte jen malou zahrádku? Či jeden strom?
—
napište,
zavolejte a domluvíme se!
Ovocné stromy ošetřuji podle principů extenzivního sadařství.
To znamená podle jejich biologických potřeb a limitů — na prvním místě je strom, jeho zdraví, odolnost, dlouhověkost (a nikoliv maximalizace úrody jako v intenzivních krátkověkých sadech), a díky tomu je nám pak schopen dávat dlouhé roky pravidelnou a bohatou úrodu ovoce. Vedle toho takový strom také vytváří pestrou a ekologicky fungující krajinu na kterou je radost pohledět.
Apeluji na řez do 5 let
Vedle nezbytného a samozřejmého povýsadbového řezu je pro mne při ošetřování stromu naprosto stěžejní každoroční výchovný řez v prvních 5 letech života — chci strom s dobře zapěstovanou korunou, dostatečně vzdušnou, stabilní, která se nerozláme pod tíhou ovoce a půjde snadno česat. To je nezbytný základ právě pro dlouhověkost takových stromů. Po bohatých zkušenostech bych bez výchovného řezu vůbec nesázel.
Při špatně zapěstované koruně vede náprava u dospělého a zvlášť starého stromu většinou k jeho poškození — např. hniloba díky velkým řezným ranám. Hustá tmavá koruna také málo plodí a stromy v podstatě nejdou ani očesat — žebřík si nikde neopřu, do stromu se vůbec nedostanu, a ovoce je pouze po obvodu koruny v její horní části.
Stromy třeba také neřežu
U takovýchto zanedbaných stromů, či některých starých stromů je možné, že vám doporučím je už vůbec neošetřovat — řez by je spíše poškodil a odumřely by mnohem rychleji, než když je ponecháme bez řezu.
U dospělých stromů
s dobře zapěstovanou korunou se provádí udržovací řez jednou za 5—15 let (skutečně). Vedle zdravého vývoje u nich řezem udržujeme jejich pravidelnou, a hlavně přiměřenou plodnost. Pro starší a staré stromy je velmi důležitá jejich vitalita, kterou u nich právě řezem podporujeme.
Řežu dle zásad
Základními zásadami řezu pro udržení zdraví a dlouhověkosti ovocného stromu jsou malé řezné rány, správná technika řezu a neměnit tvar a velikost koruny — dle obecných ovocnářských zkušeností nedělám větší rány
než do průměru
cca 5 cm
(výjimečně 7 cm) a tvar a velikost koruny také nikdy
neměním.
Vždy ošetřuji technicky správným precizním a citlivým řezem.
Řežu v lednu až březnu
Nevhodnějším termínem
pro řez je obecně období vegetačního klidu, kdy stromy mají většinu zásobních látek stáhnutou do kořenů, a my jim řezem energii téměř neodebíráme.
— — —
Stromy ořezávám přesně na
míru
každý podle jeho druhu, věku, zdravotního stavu a vitality.
— — —
Extenzivní řez ovocných stromů funguje na všechny ovocné stromy bez ohledu na typ podnože či jejich kmenný tvar — na zákrsek i vysokokmen, na malý strom v zahrádce nebo velký v krajině. Funguje, protože respektuje jejich biologickou přirozenost.
Na těchto principech vaše stromy ošetřím
Co že to je ten extenzivně pěstovaný strom?
Pěstovat ovocný strom podle principů extenzivního sadařství (ovocnářství) znamená respektování jeho biologických potřeb a limitů. Nejde o pěstování na maximalizaci úrody s krátkou životností stromů, jako v intenzivních sadech, ale naopak s cílem dosáhnout jeho dlouhověkosti, zdravého růstu a přiměřené ale pravidelné plodnosti — pěstování
s důrazem na rovnováhu, kdy jde primárně o strom.
Takto vedený strom nám vedle množství plodů přináší i krásu a pestrou ekologicky fungující krajinu (krajinotvorný sad).
(možná by to mělo být "sedmero", kde by bylo navíc ještě nepoužívání chemických postřiků, pesticidů a průmyslového hnojení, pouze nepravidelné občasné organické hnojení a výjimečně ekologické přípravky na ochranu)
O extenzivním stromu také zde.
... a teď to šestero:
1
2
3
4
5
6
Nechám se (z)řezat, abych zase zdravě rostla a plodila.
Vaše jabloň
Termín "extenzivní řez ovocných stromů" (také "řez podle biologických principů", citlivý řez) není nijak konkrétně specifikován — pro mne znamená toto:
Principy extenzivního řezu:
Řez je tedy základním nástrojem pro vytváření a udržování rovnováhy při respektování biologických potřeb a limitů stromu.
Hlavní důvody řezu jsou tedy:
1) udržování rovnováhy
2) zapěstování optimální koruny
Řezem nesmíme způsobit biologickou nerovnováhu, která se projevuje např.:
Nerovnováha vede k vysilování stromu a jeho předčasnému odumření. Řez tedy podporuje vitalitu, stabilitu, plodnost, dlouhověkost a samostatnost.
Pokud strom ponecháme přirozenému vývoji a nebudeme ho nikdy řezat, biologické rovnováhy díky konkurenčnímu boji nedosáhne (vytáhlá rozlamující se koruna, stínění ap.) a bude trpět všemi negativy výše zmíněnými, což se nejvíce projeví malou a nekvalitní plodností a krátkověkostí.
Zásadní je zapěstování koruny v prvních 5 letech
V životě vysazeného ovocného stromu je nejdůležitější výchovný řez v jeho prvních 5 (až 7) letech a to každoroční řez.
U dospělých stromů s dobře zapěstovanou korunou již stačí provádět řez jednou za 5 až 15 let — opravdu.
Kvalitně provedený výchovný řez v mládí vytvoří stromu základ, který mu zůstane na celý život, i kdybychom ho už řezem nikdy neošetřili.
Strom řezaný proti biologickým principům
Strom řezaný dle biologických principů je v biologické rovnováze, takže "co má nahoře, má i dole". To jednoduše znamená, že pokud ořežeme například polovinu koruny, strom se bude snažit obnovit toto odebrané množství, protože dole má nyní dvakrát více kořenů a zásobních látek.
A všechnu tuhle sílu vrhne do růstu a dorůstá dvě, tři, pět sezon a neplodí, či jen minimálně, protože teď je pro něj prioritou růst, aby dohnal, co jsme mu vzali. Častý či dokonce každoroční řez způsobuje u dospělého stromu bujný růst s nízkou plodností — typicky pravidelné jarní zakracování výhonů "na ježka", zmenšení koruny, silné nebo časté zmlazování, odstranění kosterní větve či při nejhorším dokonce odstranění terminálu (toto vše jsou principy naopak řezu v intenzivních krátkověkých sadech s nákladnou každoroční celoživotní péčí). Obzvlášť odstranění terminálu u dospělého stromu způsobí obrovský chaos v růstu, kdy nastává mezi desítkami a stovkami výhonů a "vlků" růstový boj o nového krále terminálu — výsledkem je přehoustlý neplodící strom rozlámaný vlastní vahou, či vyvrácený pákovým efektem příliš těžké koruny v horní nově přirostlé polovině.
U vysazených a mladých stromů bujný růst naopak potřebujeme, a proto je řežeme hodně a často — mladé stromky silné zásahy snášejí nepoměrně snadněji než stromy staré.
Povýsadbový řez obnovuje rovnováhu
Tyto poměrové vztahy hmoty kořenů dole a zelené hmoty nahoře musíme brát v potaz i při výsadbě stromků.
Ve školce přijdou stromky před prodejem o polovinu až tři čtvrtě hmoty kořenového systému, a my následně vysazujeme stromek s dvakrát třikrát objemnější korunkou, než má kořenů — je porušena biologická rovnováha mezi kořeny a korunou.
Pokud neprovedeme povýsadbový řez, stromek záhy jednoduše uschne, neboť málo kořenů nestačí zásobit vodou a vyživit objemnější korunku. A množství ani častost zálivky nehraje roli, stromek prostě neuzaléváme. Pokud přežije, velice často se "zababčí" a několik let neroste, nepřirůstá, živoří, a nakonec po pár letech může i odumřít.
Jak už bylo psáno výše, na povýsadbový řez musí navázat zapěstování koruny výchovným řezem. Pokud to neprovedeme, nemá cenu ani vysazovat.
— — —
Extenzivní řez ovocných stromů funguje na všechny ovocné stromy bez ohledu na typ podnože či jejich kmenný tvar — na zákrsek, vysokokmen, na malý strom v zahrádce nebo velký v krajině. Funguje, protože respektuje jejich biologickou přirozenost.
— — —
Dobře zapěstovaný extenzivní ovocný strom je samostatný a potřebuje naši jen minimální péči — a tak to má být, to je udržitelný selský přístup
(neboli moderně "extenzivní ovocnářství")